Thuis verder leren
Groep 1

Groep 1

Thuis verder spelen, leren en ontdekken: dat kan gewoon! In het verlengde van ons onderwijs biedt De Klimroos ook online mogelijkheden aan. Zo kunt u thuis met uw kind de op school behandelde onderwerpen samen nog eens doornemen. In onze groepen 1 en 2 behandelen we alles wat een kleuter tegenkomt: rekenen, lezen, (voorbereidend) schrijven, Engels, sociaal-emotionele ontwikkeling, wereldoriëntatie, burgerschap, drama, muziek en beeldende vorming.

Kleuters willen spelen en dingen ontdekken. Geeft ze daar alle ruimte voor. In de klas doen we dit door een themahoek, bouwhoek, ontdekhoek, lees- en schrijfhoek, rekenhoek, verfbord en zand-watertafel. Ook werken we met ontwikkelingsmaterialen als constructiemateriaal, kralenplanken, mozaïek of vouwblaadjes. Het plezier van de kleuters staat hierbij centraal. Ze leren spelenderwijs.

Activiteiten waarvan je nooit genoeg kunt doen die de ontwikkeling breed stimuleren zijn:
• buiten spelen
• prentenboeken en verhalen voorlezen
• gezelschapsspelletjes spelen
• zingen en dansen
• knutselen en tekenen

Klik op pagina Tof voor kinderen! of op onderstaande onderwerpen om er zelf mee aan de slag te gaan.

Wiebelbillenboogie

Bosspeurtocht

Bingokaart: De onderwegbingo
Bingokaart: De buurtbingo

Bingokaart week 5
Bingokaart week 4
• Bingokaart week 3
• Bingokaart week 2
• Bingokaart week 1

Inloggen Basispoort
Via deze online omgeving heeft uw kind toegang tot software waar hij/zij gewoonlijk alleen op school mee kan werken. De groepsleerkracht heeft binnen Basispoort werkjes klaargezet waarmee uw kind zelfstandig kan spelen en ontdekken. De leerkrachten volgen het werk- en leerproces van uw kind digitaal. U heeft een e-mail ontvangen met een inlogcode.

• Voorlezen
-
Lees elke dag minimaal 15 minuten voor. Neem de tijd en leg je telefoon even weg.
- Vermijd en versimpel moeilijke woorden niet, maar leg ze uit.
- Stel vragen over de betekenis van woorden en het verhaal.
- Lees zelf ook. Goed voorbeeld doet volgen.
- Lees verhalen opnieuw voor. Herhaling zorgt ervoor dat kinderen meer woorden leren en dat het woord- en verhaalbegrip diepgaander is.

Lid van Bibliotheek West-Brabant? Dan kun je online nu heel veel e-books lezen en van luisterboeken genieten. Gratis! Klik hier om in te loggen in de onlinebibliotheek. Nog geen lid? Voor kinderen (tot 18jaar) is een lidmaatschap gratis. Ja, ik wil lid worden van de Bibliotheek! West-Brabant

• Rekenen
- Samen tellen, bijvoorbeeld hoeveel bomen of lantaarnpalen er staan op de route van huis naar school.
- Ga thuis aan de slag met met benoemen en herkennen van vormen en kleuren.
- Dek samen de tafel. Hoeveel borden zijn er nodig en hoeveel messen en vorken Hoeveel aardappels liggen er op je bord? En als je er eentje opeet?
- Laat je kind proberen hoe ver hij komt met tellen. Ga zelf verder waar je kind het niet meer weet en stimuleer je kind om mee te tellen.
- Tel zelf hardop, ook al zit je kind aan de andere kant van de kamer te spelen. ‘Even kijken… ik heb nu één, twee, drie, vier , vijf boterhammen gesmeerd.’ Of: ‘Er moeten vier scheppen koffie in: één, twee, drie, vier!’ Ongemerkt pikt je kleuter de telrij op en begint hij te begrijpen waartoe tellen dient.
- Speel bordspelletjes met een dobbelsteen.

 • Schrijven/fijne motoriek
- Kliederen met scheerschuim: spuit de tafel vol met scheerschuim en laat je kind daar met de vingers in tekenen en lijnen en patronen trekken.
- Laat je kind zelf tandenpoetsen (wel napoetsen) en haren kammen.
- Stimuleer je kind zijn eigen brood te smeren en drinken in te schenken. Dat scheelt (na een tijdje) ook weer in de ochtendstress.
- Ook goed voor de tafelmanieren: netjes proberen te eten met mes en vork.
- Geef je kind een tijdschrift om plaatjes uit te knippen. Eventueel kan hij/zij er een mooie collage van maken.

• Bronnenboek Verkeer methode Wijzer door het verkeer en Schoolopseef
Aan de hand van een ideeënboek komen kinderen thema’s tegen als spelen, lopen en oversteken. Kring- en spelactiviteiten, activiteiten voor de werkles en buitenactiviteiten maken kinderen bewust van hun rol in het verkeer.
Schoolopseef tips voor ouders  
Leerstofjaaroverzicht
Ouderbrieven

 • Squla
Op Squla kan uw kind (gratis en tot 16.00 uur) spelend oefenen met alle schoolvakken. Via de groepsleerkracht kunt u de inloggegevens opvragen. Uw kind is binnen Squla vrij om te oefenen met allerlei schoolvakken passend bij het leerjaar.

Terug